• SALONICA ELECTRONIX 2019 LOGO HEADER2ο ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  KAI ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
 • SALONICA ELECTRONIX 2019 LOGO HEADER


  6.7 ----------  04 ---------- 2019
 • SALONICA ELECTRONIX 2019 LOGO HEADER

  ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ

Digitaltvinfo

Το πάνελ με θέμα “Η 2η Ψηφιακή Μετάβαση στην τηλεόραση"

Το πάνελ με θέμα “Η 2η Ψηφιακή Μετάβαση στην τηλεόραση” αποτελούνταν από τη δημοσιογράφο του περιοδικού Ψηφιακή Τηλεόραση κα Ματίνα Παπαχριστούδη, την αντιπρόεδρο ηλεκτρονικών επικοινωνιών της ΕΕΤΤ κα Αγγελική Σγώρα και τον πρόεδρο της ΕΕΤΕΠ (Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας) κο Αντώνη Δημητρίου του Κρήτη TV.

Ματίνα Παπαχριστούδη, Δημοσιογράφος, περιοδικό Ψηφιακή Τηλεόραση

Η κα Ματίνα Παπαχριστούδη ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι για την αγορά η 2η Ψηφιακή Μετάβαση είναι μια πρόκληση, ενώ για τους φορείς και τους πρωταγωνιστές της ένας πονοκέφαλος. Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της ψηφιακής μετάβασης στην ελεύθερη τηλεόραση, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά το 2008 για να τελειώσει εν μέσω πολλών διαμαρτυριών και διχαστικά για την αγορά το 2014. Αναφέρθηκε στην υποχρέωση της ψηφιακής τηλεόρασης να έχει εγκαταλείψει το φάσμα των 700MHz έως το τέλος του 2020, καθώς και σε μια σειρά ζητημάτων ψηφιακού εκσυγχρονισμού που παραμένουν «παγωμένα». Παρά το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίσημη ανακοίνωση υιοθέτησης του προτύπου DVB-T2, την τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ) σχετικά με τη συχνοτική ζώνη των 700MHz, την έναρξη των διαδικασιών για την απόδοση της ζώνης των 700MHz, την ανακοίνωση της προτυποποίησης των δεκτών ψηφιακής τηλεόρασης, την έκδοση του τελικού Χάρτη Συχνοτήτων της ψηφιακής τηλεόρασης, την έναρξη των διαδικασιών για την τροποποίηση του δικαιώματος χρήσης των παρόχων δικτύου, την έκδοση των πλάνων μετάβασης, την έναρξη μετακίνησης, την απονομή της ζώνης των 700MHz στους νέους χρήστες, την ολοκλήρωση της και τη διάθεση της ζώνης των 700MHz, το μόνο που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι η Τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων (ΕΚΚΖΣ). Αυτό βέβαια είναι ένα απαραίτητο βήμα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες που αφορούν στις τηλεπικοινωνίες, όχι όμως και στην τηλεόραση όπου υπάρχει στασιμότητα, καθώς το πρόβλημα πιθανώς είναι το κόστος για τους παρόχους και τους πολίτες. Οι πάροχοι ζητούν δυνατότητα επιδότησης στην υποχρεωτική μετάβαση, το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα και στη 2η Ψηφιακή Μετάβαση είναι η απουσία ενημέρωσης των πολιτών για τη νέα ψηφιακή τηλεοπτική πραγματικότητα που έρχεται, καθώς θα απαιτηθεί η αγορά νέου ψηφιακού αποκωδικοποιητή.

 

Αγγελική Σγώρα, Αντιπρόεδρος ΕΕΤΤ

Η κα Αγγελική Σγώρα παρουσίασε το πλάνο εργασιών της ΕΕΤΤ για τη διάθεση του 2ου Ψηφιακού Μερίσματος. Αναφέρθηκε αρχικά στη Διεθνή Διάσκεψη Τηλεπικοινωνιών (WRC-15) που έγινε στη Γενεύη το 2015, όπου καθορίστηκαν νέες ζώνες συχνοτήτων για την πιθανή χρήση 5G εφαρμογών. Επιλέχτηκε η ζώνη των 700MHz και η L-Band, ενώ η χρήση της ζώνης 470-694MHz θα συζητηθεί στην WRC-23. Αναφέρθηκε επίσης στην υποχρέωση των κρατών μελών για απονομή του Ψηφιακού Μερίσματος II έως τις 30 Ιουνίου 2020, καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Το πλάνο των ενεργειών της ΕΕΤΤ για τη διάθεση του Ψηφιακού Μερίσματος II περιλαμβάνει την “Προετοιμασία Δημοπρασίας Ψηφιακού Μερίσματος II” και την “Διεξαγωγή Δημοπρασίας Ψηφιακού Μερίσματος II”. Σε ότι αφορά για την τροποποίηση του δικαιώματος της DIGEA, το πλάνο της ΕΕΤΤ περιλαμβάνει τέσσερις ενέργειες. Την τροποποίηση του τεχνοοικονομικού μοντέλου για τον προσδιορισμό των ΑΟΤ (Ανώτατο Όριο Τιμής) των σταθμών εθνικής κάλυψης και τον προσδιορισμό ΑΟΤ κατά τη μεταβατική περίοδο. Τη δημόσια διαβούλευση του νέου μοντέλου και την οριστικοποίησή του. Τη μελέτη σχετικά με το πιθανό κόστος από τον αναδασμό του φάσματος εθνικής κάλυψης για την απονομή Ψηφιακού Μερίσματος II και τη μετάβαση του δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής κάλυψης σε τεχνολογία DVB-T2. Και τέλος, τη δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση του δικαιώματος χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εθνικής κάλυψης της DIGEA.

 

 

Αντώνης Δημητρίου, Πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ενημερωτικών Περιφερειακών Καναλιών, Κρήτη TV

Ο κος Αντώνης Δημητρίου εξέθεσε συνοπτικά μια σειρά από θέματα που απασχολούν την Περιφερειακή τηλεόραση. Υποστήριξε ότι η περιφερειακή ενημερωτική τηλεόραση είναι σήμερα η πρώτη επιλογή πληροφόρησης, ενημέρωσης, ανοιχτής και ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων στην ελληνική περιφέρεια. Στέκεται καθημερινά στο πλευρό των πολιτών της Περιφέρειας και διαδραματίζει έναν εθνικής σημασίας ρόλο στην υπόθεση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Εξέφρασε το παράπονο ότι η προσφορά και ο ρόλος της δεν έχουν αναγνωριστεί στο βαθμό που τους αξίζει από τους θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να υποτιμώνται και να παραγνωρίζονται οι τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς Εθνικής και Περιφερειακής Εμβέλειας. Υποστήριξε ότι η 2η Ψηφιακή Μετάβαση βρίσκει την περιφερειακή τηλεόραση μπροστά σε πολύ σοβαρές θεσμικές, οικονομικές και τεχνολογικές εκκρεμότητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, κανείς δεν γνωρίζει αν, πότε και κυρίως με ποιους όρους θα γίνει η αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών, καθώς πρέπει να ξεκαθαριστεί μια σειρά ζητημάτων,  όπως ο νέος χάρτης συχνοτήτων, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αδειών και το πρόβλημα σχετικά με τον τρόπο εκπομπής και τους παρόχους δικτύου. Υποστήριξε ότι η περιφερειακή τηλεόραση υφίσταται εξοντωτική υπερφορολόγηση, ενώ αναφέρθηκε και στο τεχνολογικό πρόβλημα που προκύπτει κατά την εκπομπή του σήματος από την DIGEA, χαρακτηρίζοντάς την εικόνα των περιφερειακών καναλιών θολή και άθλια, καθώς ο τηλεθεατής λαμβάνει μόνο το 30-40% της παραγόμενης ποιότητας. Τέλος, ο κος Δημητρίου αναφέρθηκε στην τεχνολογία OTT (Over The Top), υποστηρίζοντας ότι αποτελεί όχι μόνο το μέλλον, αλλά και το παρόν της μετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος.  

 

Τεχνολογία και αθλητικό περιεχόμενο

Ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Nova κ. Κώστας Μωραΐτης, ο Γενικός Διευθυντής Νέων Μέσων της ΕΡΤ κ. Γιάννης Βουγιουκλάκης και ο Broadcasting Operations Senior Manager της Cosmote TV κ. Σπύρος Κουτσούκης, σε πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Μποζιονέλος, μίλησαν για τη νέα εποχή της συνδρομητικής αλλά και της υβριδικής τηλεόρασης. Η τεχνολογία διεισδύει διαρκώς στον αθλητισμό και η τηλεόραση οφείλει να ακολουθήσει τα γοργά της βήματα.

 

Σπύρος Κουτσούκης, Broadcasting Operations Senior Manager της Cosmote TV

Το 2018 έκλεισε με πάνω από 540.000 συνδρομητές εδραιώνοντας την Cosmote TV ως την υπ’ αριθμόν ένα στην ελληνική αγορά. Σημειώνουμε ότι πάνω από 30% είναι Hybrid Connected με πρόσβαση σε διαδραστικές και κατά παραγγελία υπηρεσίες, ενώ το Cosmote History είναι το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι με επίκεντρο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας, δείγμα του πόσο επενδύει ο όμιλος στις παραγωγές.

Με τη νέα πλατφόρμα Hybrid της Cosmote TV μπορείς, εκτός από τα κανάλια της Cosmote TV, να απολαμβάνεις και μια σειρά από διαδραστικές υπηρεσίες και δυνατότητες, όπως το Cosmote Replay TV για να βλέπεις προγράμματα που έχασες τις προηγούμενες επτά ημέρες, το Cosmote Cinema On Demand με πρόσβαση στον πλούσιο κατάλογο ταινιών της υπηρεσίας, το Cosmote TV Plus για να απολαμβάνεις όποια στιγμή επιθυμείς ταινίες και ξένες σειρές κ.ά. Με την over the top υπηρεσία Cosmote TV GO μπορείς να απολαύσεις τις τηλεοπτικές και διαδραστικές υπηρεσίες της Cosmote TV στο κινητό, στο tablet και στο PC ή το Laptop σου.

Η δε νέα εφαρμογή smart remote, επιτρέπει στους συνδρομητές να χρησιμοποιούν το κινητό τους ως remote control, αλλά και ως ένα digital οδηγό προγράμματος για όλο το περιεχόμενο έως επτά ημέρες μπροστά.

Η πειρατεία βέβαια είναι σημαντικό πρόβλημα για τους παρόχους περιεχομένου και είναι επείγον να αντιμετωπιστεί καθώς επιφέρει πολύ μεγάλες απώλειες για τους δημιουργούς, τους παρόχους, το ίδιο το κράτος.

Η Cosmote TV επενδύει σημαντικά ποσά στη πρόληψη και προστασία των καναλιών της που μεταδίδει από την πλατφόρμα της με τη λήψη των πιο εξελιγμένων τεχνολογικών συστημάτων για την αποτροπή της παράνομης χρήσης και θέασης του περιεχομένου.

 

Κώστας Μωραΐτης, Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Nova

Δεν είναι πολλά τα χρόνια που άλλαξε το σκηνικό. Από το 2011μ με την ανάπτυξη των tablets αλλά και την εξέλιξη των κινητών, έχουν αλλάξει τόσο οι τρόποι που καταναλώνουμε τηλεοπτικό περιεχόμενο, αλλά και πολλές φορές το περιεχόμενο το ίδιο. Έτσι έχουμε δύο κατηγορίες υπηρεσιών που έρχονται μέσω των φορητών συσκευών τα companion devices και το TV everywhere. Η Nova καινοτομεί ξανά το 2013 εντάσσει τις τεχνολογίες αυτές στα προϊόντα της και μάλιστα για πρώτη φορά μεταδίδει ποδόσφαιρο σε φορητές συσκευές και laptops μέσω του Nova GO.

Ο τομέας του frontend είναι αυτός που το επόμενο διάστημα θα αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ειδικά για παρόχους περιεχομένου με στόχο την ενοποιημένη εμπειρία μεταξύ των οθονών – συσκευών, αλλά και τη διατήρηση της ασφάλειας προσφέροντας περιεχόμενο και υπηρεσίες μέσω αυτών.

Τηλεόραση σήμερα είναι κάθε συσκευή που περιέχει οθόνη και μπορεί να αναπαραγάγει video. Στο video και στην παραγωγή του δίνουν ιδιαίτερη σημασία όλοι οι μεγάλοι επενδυτές των γρήγορων δικτύων. Ανυπομονούν να μεγαλώνει ο όγκος των δεδομένων και να αποβαίνουν γρήγορα τις επενδύσεις τους στα δίκτυα. Στον ίδιο άξονα έχουμε και την εμπλοκή του IOT και των ισχυρών homegateways που φροντίζουν συνολικά για τις υπηρεσίες μέσα στο σπίτι μας.

Στη Νova, στρατηγικά, προσπαθούμε και καλύπτουμε όλες τις μορφές μετάδοσης είτε linear είτε on demand με το καλύτερο δυνατό μέσο. Με το Novabox έχουμε ενιαία εμπειρία εναλλάσσοντας προγράμματα είτε μέσω δορυφορικής λήψης είτε επίγειας είτε OTT ταχύτατα με την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Ενδεικτικά, Η Nova έχει ταυτόχρονα με την Αμερική, προστατευμένο ερμητικά το «Game of Thrones». Μαζί με τον νέο και τελευταίο κύκλο μπορούμε να δούμε όλα τα επεισόδια από όλους τους κύκλους μέσω του Nova on demand εντελώς δωρεάν, ενώ ειδικό Linear κανάλι έχει ανοίξει και φιλοξένει το «GOT» για αυτούς που δεν έχουν internet.

Βεβαίως, πρέπει το κράτος να βοηθήσει τους παρόχους συνδρομητικής τηλεόρασης και να μην τους τιμωρεί έναντι άλλων παρόχων που προέρχονται από το εξωτερικό, δημιουργούντες έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό.

 

 

Ερωτήσεις Κοινού

 

 

horigoi

 

SALONICA ELECTRONIX 2019

Το 2ο κλαδικό συνέδριο συστημάτων ασφαλείας και τηλεοπτικών συστημάτων στην Θεσσαλονίκη είναι γεγονός. Η SALONICA ELECTRONIX αποτελεί την επιτυχημένη συνέχεια της κλαδικής Έκθεσης ATHENS ELECTRONIX και θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Απριλίου στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στην Θεσσαλονίκη.

 

Συν. Κέντρο Ι. Βελλίδης

Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελίδης
Λεωφόρος Στρατού 3, Θεσσαλονίκη

E   [email protected]
www.helexpo.gr

LIBRA PRESS

Εκδοτική Εταιρία
Καυκάσου 145, 113 64 Άνω Κυψέλη

T  210.881.54.17
F  210.881.54.16

E [email protected]